facebook

Новини

2888319_678x410_crop_478b24840a
19.04.2023 13:28
Новини

Докоснете се до един непознат свят с изложбата „Българският жестов език - пълноценно общуване за всички“

Жестовият език е вратата към глухия свят, който прави хората с увреден слух пълноценни и равноправни. Жестовите езици са национални и свързани с бита и културата на съответната държава. В света има над 300 различни жестови езици, като българският е един от тях.

 

 

Идентичността на глухите хора е толкова индивидуална, колкото и пръстовите отпечатъци. Тя се определя от владеенето на жестов език и средата, в която израства глухият човек. Идентичността е емоционалност, чувствителност, фотографска памет и силно развито чувство за принадлежност.

 

 

Открийте света, в който няма думи чрез изложбата „Българският жестов език - пълноценно общуване за всички“, разположена на Алеята пред аулата.

Изложбата беше открита от ръководителят на Центъра за работа със студенти със специални образователни потребности към НБУ доц. д-р Екатерина Тодорова, Анна Стойкова – общински съветник и председател на Консултативния съвет за прилагане на закона за българския жестов език в Столична община, зам.-кметът на София в ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Генчо Керезов. На събитието присъстваха представители на администрацията на Столична община, на организации на глухите хора в България, на академичната общност на НБУ и студенти.

 

 

Доц. д-р Екатерина Тодорова приветства Столична община за идеята да представи непознатия свят на глухите и сляпо-глухите хора и припомни, че през последните три години в НБУ успешно се провежда курс по български жестов език за административни служители и преподаватели, както и съвместни действия с местната власт, насочени към прилагане на Закона за българския жестов език.

 

 

От своя страна Анна Стойкова благодари на ръководството на НБУ за гостоприемството и посочи, че Столична община е първата община в България, която работи в изпълнение на Закона за жестовия език и дава възможност на глухите хора да се възползват по-адекватно от административните услуги.

 

 

Зам.-кметът на София с ресор „Дигитализация“ Генчо Керезов сподели, че на специално обозначени гишета в Столичната община и в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби вече е въведена тристранна онлайн видео връзка с жестов преводач за обслужване на глухите и сляпо-глухите посетители.

Специални гости на събитието бяха талантливите изпълнители от групата за синхронно пеене и танци „Жестим“ с ръководител Мария Атанасова.

 

 

Изложбата има за цел да покаже достъпността, която Столична община осигурява за административното обслужване на глухите и сляпо-глухи граждани, съобразно Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ). Тя представя и други проекти, свързани с българския жестов език (БЖЕ) и осъществени от организациите на глухите хора.

 

 

Представянето на изложбата „Българския жестов език - пълноценно общуване за всички“ пред студентите на НБУ цели да ангажира младите хора с темата и с различни социални каузи с цел интеграция и равнопоставеност на глухите и сляпо-глухите хора.

Тя се реализира в резултат от доброто партньорство между НБУ и Столична община в подкрепа на глухите хора.