facebook

Новини

img-2461_678x410_crop_478b24840a
01.06.2023 16:11
Новини

Две премиери в една вечер на „16 република. Предателството на БКП“

Документалният филм за две от трите национални предателства, извършени от Българската комунистическа партия, по време на нейното управление, предизвика огромен интерес. Залата на кино „Одеон“ се оказа тясна за зрителите, дошли да научат повече за тайните опити (през 1963 г. и 1973г. ) на тоталитарния режим начело с Тодор Живков да слеят България със СССР, познати след 1989 г. като опитите да бъде превърната Родината ни в 16-та съветска република.

Появата на голям брой зрители наложи провеждането на две премиери в една вечер.  

 

 

 

Лентата е режисирана от Димитър Коцев - Шошо, сценаристи са проф. Евелина Келбечева и Христо Христов, а изпълнителен продуцент е проф. Людмил Христов (НБУ).

 

 

В документалния филм са използвани оригиналните документи за двете национални предателства на компартията и Тодор Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви”. В лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков (директор на Института за исторически изследвания при БАН), доц. Михаил Груев (директор на Държавна агенция „Архиви“), доц. Лъчезар Стоянов (НБУ), доц. Живко Лефтеров (НБУ), Христо Христов - разследващ журналист, desebg.com; Станка Желева - дъщеря на президента (1990-1997)Желю Желев; проф. Евелина Келбечева,(АУБ).

„Историята е пълна с предателства. Но за да зачеркнеш родината си с такова раболепие към московските си господари, както два пъти го правят е национално предателство без аналог. Както е казано „Народ, който не познава историята си е обречен да я повтаря“ - урок, който трябва да се учи и да не се забравя. Гледайки новото брутално варварство на Кремъл към една от бившите съветски републики - дали ние научихме своя урок?“, питат авторите във филма.

 

 

Пред БНР – Радио София, изпълнителният продуцент на документалната лента проф. Людмил Христов споделя: „Мисля, че досега такъв филм не е правен. Идеята дойде от двамата съсценаристи – известния журналист Христо Христов, който много дълги години се занимава с архивите на Държавна сигурност, и проф. Евелина Келбечева - историк и изследовател в областта на историческата памет, на митовете и фалшификациите на историята“.

 

По думите му фактът дълги години е бил крит, но историята трябва да се помни. Вероятно Тодор Живков е искал да умилостиви господарите си от Кремъл, за да получи някакви отстъпки, облаги и така нататък – били сме зависими и икономически, и политически от Съветския съюз.

 

 

Премълчаването или изопачаването на истината е част от голямата подмяна на най-новата българска история, каза на свой ред режисьорът Димитър Коцев-Шошо:

 „Противостоянието между хората, които се стремят към Европа, към свободния свят, и хората, които тъгуват по тоталитарното минало, някак попречи на обществения дебат – той да бъде ясен и да наречем нещата с истинските им имена, да се посочат и виновниците за това, което се е случвало.“

 

Филмът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ.

 

Прожекциите в кино Одеон продължават след 9 юни.