facebook

Новини

1_678x410_crop_478b24840a
17.04.2024 17:20
Новини

Екип с наш студент спечели награда БАФТА за музика към видеоигра

На церемония в Лондон Британската академия за филмово и телевизионно изкуство отбеляза най-добрите постижения в гейминг индустрията. Създадената в Белгия видеоигра Baldur's Gate 3 спечели в 5 категории, включително "Най добра музика" и "Игра на годината". Така за пръв път българска гейм музика стъпи на най-високото световно стъпало и откри път за нови успехи на професионалистите, работещи в сферата.

Наградата получи българският композитор Борислав Славов, който създава музиката на обявената за игра на годината Baldur's Gate 3. Мария Анастасова и Илона Иванова са красивите гласове към саундтрака на играта.

 

Мария завършва анимационно кино в НБУ и е трето поколение музикант от семейство оперни певци. По време на обучението си черпи знания и опит от професионалисти като проф. Анри Кулев, Севина Иванова, Невелина Попова, Иван Богданов, Пенчо Кунчев, Весела Данчева и много други. Участва като координатор в Световния фестивал на анимационното кино.

"Анимационното кино отвори съзнанието ми към света на фантазиите и на приказките, и определено повлия на развитието ми като музикант в сферата на видеоигрите. ", споделя Мария.

 

Младата артистка работи в различни оперни театри в България, като в момента е щатен солист на Пловдивска oпера. Сред ролите й са тези на Елайза Дулитъл в "Моята прекрасна лейди", Мортиша Адамс в  "Семейство Адамс", Бел в “Красавицата и Звяра”, Серпина в “Слугинята Господарка”, Оскар в “Бал с Маски” и други.

Именно с ролята й в „Красавицата и звяра“ Мария е забелязана от композитора Борислав Славов, който търси вокал за саундтрака на играта. Още след първата им среща записват една от песните в албума. Гласът на Мария е включен в няколко стилово различни изпълнения, сред които “Down by the River”, “Raphael’s Final Act” и “Song of Balduran".

 

Музикалният екип на играта Baldur's Gate 3 е с предимно българско участие. Освен Мария и Илона, към гласовете се включва и българска народна певица, а оркестратор е композиторът Георги Андреев.

Поздравления за целия екип!