facebook

Новини

la-ulpgc-acoge-la-reunin-de-lanzamiento-de-la-alianza-europea-de-universidades-erua2-11-12-2023-53389399307-o_678x410_crop_478b24840a
18.12.2023 15:50
Новини

ERUA 2 стартира с официална среща в Университета Лас Палмас Гран Канария

На 11-12 декември Университетът Лас Палмас Гран Канария беше домакин на първата среща по проекта ERUA2. Представители на всички 8 университета, членове на Алианса на европейските реформаторски университета, участваха в събирането, като целта беше да се обсъдят задачите, които предстоят в близките 4 години и да се създаде пътна карта за тяхната реализация. Повече от 70 участници присътстваха на срещата на живо, а около 30 се включиха в обсъждането онлайн.

 

От страна на Нов български университет на срещата в Лас Палмас присъстваха петима представители, сред които зам-ректорът по акредитацията доц. д-р Юлияна Гълъбинова и проф. д-р Кристиян Банков. Те разказаха за реформаторската философия, която стои в основата на създаването на НБУ и презентираха задачите, за които отговаря нашият университет в новия проект. Студентката по журналистика Елена Георгиева се включи в работните срещи по пакет 7, който е посветен на студентската ангажираност и ще даде възможност на студентите да представят свои проекти в рамките на Алианса и да получат финансиране.

 

 

 

НБУ е лидер в работен пакет 8, посветен на комуникацията и дисеминацията в консорциума. Университетът също така участва активно в разработването на дигитално пространство, където студентите, преподавателите и изследователите ще могат да се срещат и да планират нови колаборации.

 

Проектът ERUA2 е продължение на ERUA, който стартира през 2020 година като част от European Universities Initiative и е един от 50 действащи образователни консорциума в Европейския съюз. В момента алиансът е представен от 8 университета. Освен НБУ в него членуват European University Viadrina (Германия), University of Las Palmas de Gran Canaria (Испания), SWPS (Полша), Mikolas Romeris University (Литва), University of Macerata (Италия), Univerity of the Aegean ( Гърция), University Paris 8 ( основен координатор на проекта).

 

 

 

ERUA 2 поставя голям акцент върху трансформацията на образоването и академичните  проучвания.  Една от целите на проекта е създаването на тематични изследователски клъстери от членовете на Алианса, както и обща магистърска програма, посветена на миграционните изследвания.

 

 

Фото кредит: University of Las Palmas de Gran Canaria