facebook

Новини

7_678x410_crop_478b24840a
25.04.2024 12:40
Новини

Изложба разкрива ужасите на войната срещу Украйна чрез снимки и детски рисунки

До 30 април във фойето пред Аулата може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията се състои от 16 пана, сред които са снимки и детски рисунки.

Изложбата откри ректорът проф. Пламен Дойнов, д.н., в присъствието на Посланика на Украйна г-жа Олеся Илашчук и председателя на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

„Аз предпочитам да гледам на тези картини и на тези снимки като утвърждаване на вярата, че животът на укрианците и на българите зависи само от тях. Зависи от техния избор да бъдат свободни и да не се предават. Това изглеждат много слаби думи на фона на онова, което преживява украинския народ. Аз си давам сметка за всичко това. Тази лесна солидарност, с която свикваме, както с войната, не трябва да ни прави инертни и дежурно съпричастни към съдбата на украинците. На тази изложба трябва да гледаме като на действителност, или като на изкуство, с което трябва да бъдем съпричастни. Тази съпричастност се изковава всеки ден.“, сподели ректорът.

 

Малките автори на детските рисунки са участници в Международния фестивал на изкуствата МАЛЮЙ.UA.WAR, организиран от ADRUM - Association for the Development of International Relations. Заглавията на работите сами разказват за преживяванията на авторите – „Украинско поле в пламъци“, „Искам да си отида вкъщи“, „Под ангелското крило“, „Украйна трябва да живее“.

 

Снимките от изложбата показват разрушенията на гражданската инфраструктура - унищожените жилища, библиотеки и училища, а също така бункерите, пълни с деца и жени.

Автор на част от снимките е Олександр Барон, украински етно-фотограф, съосновател и главен редакатор на антипропагандния информационен проект "Бесарабски фронт", член на Националния съюз на журналистите на Украйна. Той е етнически българин, живее в Одеса.

 

Посланикът на Украйна г-жа Олеся Илашчук благодари на НБУ за подкрепата и се обърна към студентите и преподавателите с думите:

„Вашият университет винаги е бил и си остава център за обучение на интелектуалния елит на България. Пожелавам вашите енергия, знания и креативност да бъдат ключа към създаването на бъдещето. Всеки от вас има силата да промени света към добро. Изложбата няма да върне безгрижното детство на тези деца, няма да върне човешкия дух, няма да ни защити от руски ракети или дронове. Но това, че се събрахме заедно и ни подкрепяте е безценно.“

„Изложбата е повод да се погледне по-глобално на това, което се случва в Украйна – че войната подкопава цялата европейска архитектура за сигурност, но също така войната има изключително тежко въздействие върху психиката и възприятията за живота на най-малките“, сподели председателят на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

Събитието се организира в сътрудничество на Софийския форум за сигурност, Съюз офицерите от резерва «Атлантик», посолствата на Украйна и САЩ в България и с подкрепата на Нов български университет.