facebook

Новини

5-dec-rome-exhibition-dimitar-kostadinov-2_678x410_crop_478b24840a
13.12.2022 11:45
Новини

Изложбата „Пърформанс и фотография“

Изложбата „Пърформанс и фотография“ в галерия „Тестаченто“ в Рим (07-14.12.2022) представи съвместната работа на италианската пърформанс артистка Даниела Белтрани и 12 заслужили и изявени студенти от БП „Фотография“, БП „Визуални изкуства“ и МП „Фотографско изкуство“. През 24-25 ноември 2022 Даниела Белтрани гостува на НБУ и Галерия „УниАрт“, където представи пърформанса Per speculum и направи творческа работилница с голяма група студенти. В рамките на съвместната си работа студентите по фотография и визуални изкуства изследваха отвореността и достъпността на езика на пърформанса със средствата на фотографията. В продължение на два дни в галерия УниАрт студентите изследваха възможността да осмислят взаимовръзката си с три избрани от тях предмета чрез изразните средства на пърформанса.

Изложбата в „Пърформанс и фотография“ в галерия „Тестаченто“ е експонирана в две зали и разделена в четири поредици. Първата представя снимачния процес по време на творческата работилница. Тези фотографии разкриват ключови елементи в концепциите, както и към личността на всеки от артистите. Следващи серии представят пърформанса Per speculum на Даниела Белтрани в УниАрт, групов impromptu пърформанс на студентите от БП „Фотография“, БП „Визуални изкуства“, МП „Фотографско изкуство“ на НБУ и снимки от процеса в творческата работилница.

 

 

 

Събитието протече под патронажа на Българското посолство при Светия престол и по време на откриването н.пр. Богдан Паташев приветства студентите и сподели своето очакване, че с посещението си в Рим ще посеят семена, които предстоят да дадат своя принос към българската култура и изкуство.

 

 

 

Изложба на студенти от БП „Фотография“, БП „Визуални изкуства“, МП „Фотографско изкуство“ на НБУ:
Александър Лазарков, Алиса Гюзелева, Анабел Могадам, Андон Настев, Варти Маврева, Габриела Илиева, Димитър Костадинов, Еми Куртова, Ивана Димова, Лорета Георгиева, Маргарита Коеджикова, Надежда Костова.

 

Куратори:
Даниела Белтрани, доц. д-р Калина Христова и гл.ас. д-р Лиляна Караджова

 

Галерия Тестаченто, Рим, Италия

7-13 декември 2022

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие и Студентски съвет на НБУ.