facebook

Новини

image-50419713_678x410_crop_478b24840a
20.03.2024 10:00
Новини

Мария Пеловска и Никола Стоичков получиха приза „Студент на годината‘2023“

Студентката в бакалавърска програма „Международна политика на френски език“ и третокурсникът по финанси Никола Стоичков бяха отличени с националния приз „Студент на годината ‘2023“.

Мария зае престижното трето място в категория „Хуманитарни и социални науки”. Студентката има отличен успех от своето обучение в университета, владее френски, английски и руски език. Стипендиант е на фонд „Антоний Гълъбов“ към департамент „Политически науки“. Участва в изследователския екип на проект „ConnectBG”: „Свързаност и солидарност с България на мобилните български граждани в ЕС: ценности, иновации, активизъм“. Лауреат е на интердисиплинарната школа „Политики и иновации за градовете“. Взема активно участие в семинари и проекти в национален и международен план. Мария има интереси в областта на политологията и участва в медийни интервюта на политическа тематика.

 

Никола Стоичков е 3-ти курс в специалност "Финанси" и е награден с грамота за трето място в професионално направление "Стопански науки". Никола притежава изключителни академични способности, интелектуална любознателност и забележителна отдаденост на ученето, е оценката на неговия преподавател доц. д-р Едуард Маринов. „Страстта му към икономиката е очевидна не само в отличната му подготовка и резултати, но и в ненаситното му желание да се задълбочи в материята. Никола притежава рядка комбинация от аналитична строгост и творческо мислене, които прилага ефективно за справяне със сложни икономически концепции и проблеми от реалния свят.“

Никола участва активно и в пътуващите семинари, организирани в рамките на European Reform University Alliance (ERUA). Участието му в семинарите "How do students and citizens organize solidary action to create sustainable futures?", организиран от НБУ и Roskilde University Denmark в София (30.11 – 2.12.2022), и „Literanomics: what can poetry teach us about the economy?“, организиран от университета Париж-8 и НБУ в Париж (3-5.04.2023 г.), е пример за неговия интердисциплинарен подход и желанието му за разглеждане на икономическите проблеми от различни гледни точки. Изключителното представяне на Никола в конкурса за подбор на студенти за втория семинар му спечели и признание.

Събитието „Студент на годината‘2023“ беше организирано от Националното представителство на студентските съвети под патронажа на акад. Николай Денков. Националният приз има мисията да популяризира, отличава и поощрява постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. Той се учредява в началото на 2006 година по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България и до днес продължава да отличава най-изявените студенти в страната, които показват, че с упоритост и желание може да се постигне много.