facebook

Новини

zaglavna-music_678x410_crop_478b24840a
01.02.2024 15:26
Новини

Междукултурен семинар разкри разнообразието на зимните и пролетните празници по света

На 18.01.2024 г. се проведе семинар „Зимните и пролетни празници по света“, организиран от департамент „Музика“, Изследователски център „Компютърна и приложна лингвистика“, департамент „Нова българистика“ и департамент „Изящни изкуства“. Представени бяха обичаи и културни  практики, характерни за различни националности по света. Свои работи представиха студенти от курсовете на доц. д-р Татяна Фед, доц. д-р Мария Нейкова, доц. д-р Ралица Мирчева, доц. д-р Ирина Георгиева, гл. ас. д-р Милка Хаджикотева и гл. ас. д-р Маргарита Кръстева. Целта на семинара беше да укрепи междукултурните връзки и да изгради ефективна учеща общност.

 

 

Форумът беше открит от студентите в департамент Нова българистика – Камелия Митева и Илона Рогожина. Илона се обучава в НБУ по програма Еразъм+, по силата на споразумение между НБУ и Вилнюския държавен университет, Литва. Тя получи подарък от доц. Фед, който да й напомня за България след края на нейното обучение в нашия университет.

 

Студентките представиха руския обичай Масленица и начина по който се отбелязват празниците Рождество Христово и Нова година в Литва. В превода от руски на българки език се включи Митко Димитров студент от БП „Русистика с втори чужд език английски“.