facebook

Новини

viber-image-2024-04-26-20-13-42-546_678x410_crop_478b24840a
30.04.2024 11:19
Новини

Млади предприемачи от НБУ се включиха в международен форум на учебно-тренировъчните фирми

В периода 24.04.2024 г. – 26.04.2024 г. в Пловдивски панаир, гр. Пловдив се проведе XXVII Международен панаир на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2024 “Млад предприемач”. В него участие взеха студенти от шести и осми семестър към департаменти “Администрация и управление” и „Икономика“, обучавани в първия в сферата на висшето образование в страната проект УПИЗ “Учебно-тренировъчна фирма” (УТФ), с директор доц. д-р инж. Кирил Радев. Участието се осъществи с  финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Фонд „Учебни програми“ към Бакалавърски факултет на Нов български университет.

Форумът е организиран от Център на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката на Република България, с който в рамките на УПИЗ „УТФ“, Нов български университет поддържа дългогодишни договорни взаимоотношения. Панаирът е част от програмата на Световната мрежа на учебно-тренировъчните предприятия EUROPEN-PEN International (practice enterprises network) и е най-големият годишен форум на Мрежата на българските тренировъчни предприятия.

 

В XXVII Международен панаир на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2024 “Млад предприемач” се включиха ученици и студенти от 8 държави, разпределени в повече от 130 учебни предприятия. Те ентусиазирано влязоха в ролите на мениджъри и администратори и на практика приложиха научните парадигми, методи и похвати за управление на банкови институции, застрахователни дружества, предприятия с предмети на дейност в областта на производството, търговията и услугите.  Нов български университет участва с двадесет и четири броя студенти, обучавани в бакалавърски програми „Управление на бизнеса и предприемачество“, „Финанси“ и „Счетоводство и контрол“, разпределени в три учебно-треновъчни фирми: „Глобал Тур Транс“ ООД, „Мебели дизайн“ ООД и „Одит Файнанс Груп“ ООД.

Подготовката и участието на студентите се проведе под ръководството на щатните преподаватели към департамент „Администрация и управление“: доц. д-р инж. Кирил Радев, доц. д-р Теодора Ризова, доц. д-р Мария Иванова и докторант Ралица Велинова – Денчева (докторант в ДП „Бизнес администрация“).  В рамките на панаира фирмите осъществиха десетки бизнес контакти и търговски сделки с тренировъчни фирми от страната и чужбина. Осъществена беше и подкрепа на кандидатстуденската кампания на НБУ чрез нарочни контакти с представителите на училищата, представили свои УТФ на форума, при което бяха промотирани бакалавърските и магистърските програми на НБУ (в редовна и дистанционна форма на обучение). 

От 2011 г. ежегодно Нов български университет с три УТФ участва на Международните панаири на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ “Млад предприемач” (от 2020 г. и в онлайн формат). Традиционно и на XXVII Международен панаир на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2024 “Млад предприемач”, учебно-тренировъчните фирми от Нов български университет се представиха успешно в конкурсната програма на Панаира.

Студентите от УТФ „Мебели дизайн“ ООД завоюваха първо място на конкурса „Най - добри рекламни материали“ и бяха наградени с почетна грамота и купа, връчени от представителят на МОН в конкурсното жури.