facebook

Новини

phd1_678x410_crop_478b24840a phd2_678x410_crop_478b24840a phd4_678x410_crop_478b24840a phd5_678x410_crop_478b24840a phd3_678x410_crop_478b24840a
25.01.2016 12:04
Новини

Най-добрите франкофонски дисертации в България за 2015 г. от Нов български университет

Докторските дисертации на двама докторанти от Нов български университет си разделиха наградата за „най-добра франкофонска дисертация“ в категория „докторантури“ от Университетската агенция по франкофония (AUF) и Френския институт в България. Наградите на д-р Радосвета Кръстанова и на д-р Весела Атанасова бяха връчени на 21 януари във Френското посолство в София от посланика Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Младите учени бяха подкрепени от проф. Антони Славински, Председател на Настоятелството на Нов български университет, който присъства на церемонията.

Д-р Весела Атанасова завършва висшето си образование в Сорбоната, Франция в специалност Археология и История на изкуството. През 2008 г. започва двойна докторантура по египтология между Сорбоната и Нов български университет на тема „Жреците от божествения култ през Старо царство“. Работата се ръководи от двама учени – проф. Доминик Валбел от Сорбоната, Франция и проф. дин Сергей Игнатов от Нов български университет. Годините, които следват са разделени на две – престой в България, през който докторантът се занимава основно с преподавателска дейност в Нов български университет и престой във Франция, когато докторантът работи по дисертационния си труд. Изследването е придружено с теренна работа в редица музеи, сред които Каирския музей, Лувъра, Археологическия музей в Сан Жерман ан Ле, музея Метрополитън, Британския музей. Докторантът има възможността да работи с колеги от престижни международни изследователски лаборатории като Френския институт в Кайро, Колеж дьо Франс, Центърът за египетски изследвания към Сорбоната, катедрата по египтология в Оксфорд, Френско-египетския център за изследване на храмовете в Карнак.

Дисертационният труд, написан на френски език, се състои от два тома с общ обем 644 страници. Корпусът му съдържа 300 отделни индивида и повече от 1000 различни извора. Изследването обхваща период от близо едно хилядолетие (3000 – 2170 г. пр. Хр.) и е написано според модерните стандарти за докторска дисертация. По време на защитата в Сорбоната на 26.09.2015 г. докторантът получава най-висока оценка и „поздравления от журито“.

Темата на дисертацията на д-р Радосвета Кръстанова е „Новите социални движения. Зеленото движение в България (1987- 2012)“ и е разработена под научното ръководство на проф. Антоний Тодоров, д.н. от департамент „Политически науки“ на Нов български университет и на проф. Серж Воликов от Университета на Бургундия, Дижон, Франция – доктор хонорис кауза на НБУ. Председател на журито е проф. Жил Руе, също почетен доктор (Doctor Honouris Caousa) на Нов български университет.  Д-р Кръстанова е асистент в департамент „Романистика и германистика“ на НБУ. Нейните основни изследователски интереси са в областта на интердисциплинните синтези (политическа антропология – политология – социология – история – социална психология), нови социални движения и нови форми на политическа мобилизация; комплексни изследвания на социални и културни феномени; екологизъм, устойчиво развитие, зелени движения и зелени политики. Д-р Кръстанова е член на националната асоциация на преподавателите по френски език. Автор е на монография, отпечатана на български и на английски език - Krastanova. R. (2012). Green Movement and Green Parties in Bulgaria: Between System Integration and System Change. Friedrich Ebert Foundation, Sofia. Кръстанова, Р. (2012). Зеленото движение и зелените партии в България. Между интеграция в системата и системна промяна. Фондация „Фридрих Еберт“ - София, както и на множество научни статии и специализирани преводи от френски език.