facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
11.06.2024 17:57
Новини

Наш студент спечели трето място в Световен конкурс по студена обработка на стъкло

На пищна церемония в двореца на град Светла над Сазава, Чехия, бяха наградени най-талантливите автори, взели участие в Световния конкурс по студена обработка на стъкло /GCWC – Glass Cutting World Cup/.  За втора поредна година студенти от Ателието по стъкло участваха в престижния международен форум.

 

В събитието се представиха 106 автори, от 16 държави, с общо 133 творби, разделени в 4 категории. В изключително оспорваната категория „Машинно гравиране“, Симеон Пенков от Ателието по стъкло в НБУ, модул „Стъклото в изкуството и дизайна“, на БП Визуални изкуства, спечели трето място. Успехът му е изключително постижение, предвид сериозната конкуренция и автори от държави със силни традиции в художествената обработка на стъкло.

Общо седем студенти от Ателието по стъкло бяха допуснати в конкурса и подготвиха своите творби по зададени критерии от организатора. Техните произведения ще бъдат част от обща изложба, която ще остане в двореца на град Светла над Сазава до 31 август.

Заедно със студентите, в проекта, ръководен от гл.ас.д-р Моника Найденова, се включиха преподавателите д-р Пламен Кондов от БП Визуални изкуства, модул „Стъклото в изкуството и дизайна“, гл. ас. д-р Владимир Димитров, департамент Изящни изкуства и д-р Любомира Вълчева – Нъндлол - департамент Антропология.

Участието на нашите представители в Световния конкурс беше осъществено с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо планиране към Настоятелството на НБУ и Студентски съвет.