facebook

Новини

kurator-1_678x410_crop_478b24840a
11.01.2024 13:45
Новини

Наши студенти черпят опит и вдъхновение от куратори на Райксмузеум

Какво прави една художествена изложба успешна? Какви са критериите за писане на интерпретативен текст към произведенията? Как се търсят нови връзки между добре известни творби и се изграждат актуални послания в изложбеното пространство? Как се променя професията "куратор" в наше време? Tова бяха някои от въпросите, които студенти от бакалавърска програма "Изкуствознание и артмениджмънт" на НБУ зададоха на д-р Ерик Хиндердинг и д-р Фризо Ламертсе, куратори от Райксмузеум в Амстердам. Посещението на двамата специалисти е част от интердисциплинарен проект „В огледалото на Рембранд“ на Център "Българо-европейски културни диалози", галерия "УниАрт" на НБУ и фондация "Моят музей", с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия у нас.

 

Двамата уредници участваха в практически семинар „Предизвикателства на офортите на Рембранд - оригинал, адаптация, копие“ в галерия „УниАрт“. В рамките на семинара те дискутираха със студентите превратностите на това как се изгражда, обогатява и преосмисля канона на националната художествена традиция в Нидерландия. Д-р Ерик Хиндердинг и д-р Фризо Ламертсе представиха в детайл и множество казуси, пред които са изправени съвременните музеи днес.

 

Семинарът се проведе в галерия УниАрт и бе част от богатата програма с мултидициплинарни творчески, изследователски и образователни събития, свързани с изложбата "В огледалото на Рембранд". Експозицията е подредена в галерия „УниАрт“и включва висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд, поставени в диалог със съвременната култура и с възприятията на студенти и преподаватели от Нов български университет.

 

На 30 януари 2024 г. в галерия УниАрт ще бъде представено изданието към изложбата "В огледалото на Рембранд", чийто съставител е д-р Тодор Петев.