facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
29.05.2024 11:43
Новини

Наши студенти участваха в международния пътуващ летен университет „Младежки европейски диалог България – Франция – Германия – Северна Македония“

Студенти от програмите на Департамент Политически науки „Международна политика на френски език“, „Политиката и обществото на английски език“ и „Политически науки“  участваха в първия етап на международния Пътуващ летен университет Младежки европейски диалог България – Франция – Германия – Северна Македония“, който се реализира с финансовата подкрепа на френско-германската Агенция за младежта L'Office franco-allemand pour la Jeunesse (OFAJ)

Той се проведе от 14 до 19 май 2024 г. в  Института по политически науки – кампус Дижон, където се събраха студентските екипи от София, Дижон, Берлин и Скопие. 

Студентите от Департамент Политически науки активно и компетентно се включиха в интензивната четиридневна работна програма на английски език. Сред многобройните дейности:  обучение по преговори и медиация, проведено от европейския експерт Франческо Марки от Колежа на Европа в Брюж, Белгия; лекция и обучение по помирение, проведено от Проф. Ан Базен от Института по политически науки на Лил, Франция; лекция и дискусия с директора на Института по политически науки – камус Дижон, Лукаш Мацек по проблемите на разширяването на ЕС; лекция и дискусия с експерта Кристин Верже от Института „Жак Делор“, базиран в Париж, Брюксел и Берлин, на тема „Европейският парламент, неговата роля и защо са важни Европейските избори“. Кристин Верже е сред 12-те експерти от Франция и Германия, които през 2023 г. изготвиха доклада с предложения за реформиране на Европейските институции: „Sailing on High Seas: Reforming and Enlarging the EU for the 21st Century“. Студентите бяха запознати с доклада и се включиха в дискусия по него. Участниците се срещнаха и дебатираха и с френски дипломат в областта на Западните Балкани, както и с експерта Бенжамен Куто по темата за конкуриращите се чужди влияния в Западните Балкани.

 

По време на посещението студентите бяха приети в Кметството на Дижон; разгледаха историческата част на града, като не на последно място на специална сесия по дегустация професионален сомелиер им представи бургундските вина.

Партньори : Sciences Po –Dijon campus, Humboldt University Berlin, Saints Cyril and Methodius University Skopje, New Bulgarian University Sofia / Институт по политически науки на Париж - кампус Дижон, Хумболтов Университет на Берлин, Университет Св. св. Кирил и Методий Скопие и Нов Български Университет,  София