facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
06.06.2024 11:10
Новини

НБУ беше домакин на престижен форум на Международната асоциация на икономистите с френски език - AIELF

Международният конгрес на икономистите с френски език, се проведе за 63-ти пореден път и за първи път в България от 27 до 29 май 2024 г., след като Нов български университет спечели домакинството през 2022 г.

Конгресът се организира на всеки две години под егидата на Международната асоциация на икономистите с френски език (AIELF), като първото му издание е през 1926 г.

В рамките на трите дни на Конгреса учени и изследователи от над 20 държави от три континента – България, Полша, Франция, Тунис, Мексико, Чили, Румъния, Хърватия, Албания, Словакия, Ливан, Гвиана, Камерун, Алжир и др., дебатираха върху широк набор от проблеми, свързани с темата на форума „Факти и теории за нестабилността в икономиката и управлението“.

На тържественото откриване на събитието присъстваха председателят на Международната асоциация на икономистите с френски език (AIELF), директорът на дирекция „Човешки права“ и националният координатор на Франкофонията в България, посланиците на Кралство Мароко, Р. Франция, Конфедерация Швейцария и Кралство Белгия, дипломатически представители на Румъния и Египет, регионалният директор на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в Централна и Източна Европа, директорът на Висшето франкофонско училище за администрация и мениджмънт (ΕSFAM), преподаватели и изследователи в областта на социалните и хуманитарните науки, гости от заинтересовани институции, както и алумни и студенти от различни специалности на НБУ.

В приветствието си към участниците ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., подчерта значимостта на форума в национален мащаб и за научно-изследователската общност на икономистите и управляващите, потвърди франкофонския ангажимент на НБУ и открои ценността на това да се прави наука, основана на езиковото многообразие.

Конгресът беше закрит с Гала вечеря с приветствията на г-жа Невяна Митева, заместник-министър на външните работи на България, доц. д-р Юлиана Василева, съпредседател на Организационния комитет на Конгреса и почетния проф. д-р Ален Редслоб, председател на AIELF.

Събитието беше инициирано от Организационен франкофонски комитет под председателството на доц. д-р Юлиана Василева от департамент „Администрация и управление“ и осъществено в широко партньорство с Министерство на външните работи на България, посолствата на франкофонските държави в България, с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие, Франкофонския център за академични постижения в НБУ, AUF, ESFAM, Съюза на икономистите в България, Института за икономически изследвания на БАН и др.

Информация за събитието на френски език, може да прочетете тук