facebook

Новини

dsc-9631_678x410_crop_478b24840a
15.01.2024 08:46
Новини

НБУ получи Академичен оскар 2023 за театрално и филмово изкуство

Ангажиментът на университета към изкуството и образованието, и инвестициите в модерна практическа база, бяха оценени от Рейтинговата система на висшите училища в България, изготвена по поръчка на МОН. НБУ зае първо място в професионално направление „Театрално и филмово изкуство“. Отличието „Академичен оскар“ беше връчено на ректора проф. Пламен Дойнов, д.н., по време на церемония, организирана от „24 часа“. 

 

 

 „Преди три години с инвестиция на университета основахме 3 корпус – Радио - телевизионния център. Модерна фабрика за производство на информация, изкуство и знание. Това се отплаща, защото студентите искат да бъдат в тези зали, лаборатории, искат да правят с тази модерна техника своето изкуство, така е и нашите театрални зали. Когато знаем, че съществуваме, заради студентите, а не заради самите нас, всичко ще се получи чудесно. Проблемите няма да извеждам, но ще спомена само един – предстои да видим дали няма да се сбъдне тежкото пророчество за смъртта на автора – изкуственият интелект. Театралното и филмовото изкуства трябва да се замислят по тази тема. Но твърдя, че авторите тук сред нас, няма да се дадат.“, сподели ректорът.

Наградата връчи кметът на София Васил Терзиев.

„Темите за образованието са нещо, което паралелно с бизнеса, ме занимава години наред. Смятам, че това е една от темите, в които всички трябва да сме обединени около темата за образованието, това е бъдещето на нашата държава. Няма как да имаме здраво общество без здрави хора. За да имаме здрави души, трябва да имаме здраво изкуство. Благодаря, че го правите възможно и благодаря за това, което правите за бъдещето на нашата държава", обърна се кметът на София към присъстващите.

Церемонията беше открита от премиерът академик Николай Денков.

„Всеки един студент трябва да бъде горд, че е във висшето си училище и да е там не защото няма къде да отиде, а защото знае, че там е най-доброто“, каза още премиерът.

„Рейтинговата система е една от най-добрите не само в Европа, но и в света. От нея получаваме изключително ценна информация за всяко едно висше училище, която използваме непрекъснато", допълни премиерът. "Това, което е най-важно е, че с нея успяваме да запълним информационния вакуум. С него можем да поднесем по лесен начин на младите хора да направят своя избор“.

Рейтинговата система сравнява 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления по 47 индикатора.

 

 

Фото кредит: Йордан Симеонов, "24 часа"

НБУ продължава да се утвърждава като водещ университет в областта на театралното и филмовото изкуство в страната. Вече три години студентите получават изключителната възможност да се обучават и да развиват своите проекти във високотехнологичната среда на Радио – телевизионния център на НБУ.

Конкурсът на тема: „ХАРАКТЕРИ на Теофраст, в превод на проф. Богдан Богданов” провокира студентите от програмите по анимационно кино и режисура да създават анимационни миниатюри по текст, написан преди две хиляди и триста години от древногръцкия философ Теофраст. Победителите представиха своите анимации в международния анимационен фестивал Animafest Zagreb 2023.

В РТЦ студентите ни реализират своите първи дебютни филми - например „Глуха любов“ (на студента Георги Радков), чиято премиера беше в кино „Одеон“, песента „Мома“ на Константин Сарафски и Вероника Начева, която вече се излъчва по няколко радиостанции. Снимат се студентски телевизионни предавания, някои от които бяха излъчени по една от водещите телевизии, записват се подкасти.

 

 

В модерния и високотехнологичен комплекс бяха създадени филмите „Школата Кабаиванска“ и „Вдъхновението Кабаиванска“, излъчени от БНТ и Нова нюз. Двата документални филма представят работата на Райна Кабаиванска с учениците от нейния Майсторски клас в Нов български университет.

В телевизионното ни студио бяха създадени, с помощта на нашите студенти и преподаватели, филмите „Заловени писма“ и "Изкуственият интелект и контролът на бъдещето", които бяха излъчени от БНТ. Това са само малка част от примерите, които водят до осъществяване на целта на НБУ – чрез натрупаните знания и практическото си обучение студентите да започнат да навлизат в бъдещите си професии подготвени и със самочувствие. Не само във филмовото, но и във фотографското изкуство, което намира своите привърженици в инициативата „Фотографска работилница“.

Студентите получиха възможност за практика и реализация в реална професионална среда при осъществяването на телевизионно студентско предаване, проект на НБУ и Нова Броукдастинг Груп. 10 епизода от „Студентското шоу“ бяха излъчени по Нова нюз през пролетта на 2023 г.

 

Все повече успешни личности от света на изкуството провеждат своите майсторски класове при нас. Преди година световният артист Тео Ушев направи двудневен уъркшоп („В мрежата на следобедните сънища“), в който участваха студенти от няколко университета и академии. Водещи имена в журналистиката (Анна Цолова, Миролюба Бенатова и Дарина Сарелска) избраха НБУ за обучение по видеосторителинг. Предстои професионален клас по „Фотожурналистика“ с фоторепортери, които снимат за Франс прес, „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон поуст“ и др.

Известни български музиканти ползват базата на РТЦ за да записват, репетират и реализират свои проекти. Като Лили Иванова, цигуларят Марио Хосен, пианистът Евгени Генчев и много други.

Нов български университет има дългогодишна театрална практика. Студентите в програма „Театър“ получават специализирано обучение, но и гражданско образование, което им помага при осъществяването на социално-ангажирани проекти и активното им включване в обществено значими каузи. Това са проекти, разработващи и осъществяващи подпомагащи дейности за учениците в средното образование /спектакли по учебен материал, плейбек театър/, творчески дейности с бежанци и с малцинствени групи. Този фокус на програмите по изкуства в НБУ, който е силно подкрепен и от Централния фонд за стратегическо развитие ъъм Настоятелството, среща нашите програми по изкуства със световните тенденции в тази област и ги прави международно разпознаваеми .Още от създаването си Университетски театър на НБУ има за цел да представя разработки на преподаватели и да създава творчески партньорства в национален и международен контекст.

Университетски театър НБУ реализира поредица от успешни проекти, сред които - проект „Образование-Театър-Образование“, в партньорство с Фантастико. Инициативата цели развитие на програма от различни практики, които да подпомагат образователния процес в училищата със средствата на театралното изкуство, възпитават интерес у децата към театъра, запознавайки ги с неговата специфика, възможности и игрови модели - практики, които ще им позволят  да бъдат както в пасивната роля на зрители, така и активни участници в театралния процес. Целта на проект „Театър на село“ е да представи пред широка аудитория стойностен културен продукт в малки населени места, в които достъпът до културни събития е крайно ограничен.

 

В Университетски театър НБУ свои спектакли поставят едни от най – изявените и интересни млади режисьори в България като Марий Росен („Час по Хамлет“ и предстояща премиера през февруари „Записки по Чехов“), Василена Радева („Времеобичане“ по текстове на Георги Господинов), Десислава Шпатова („Унгарска хамсия“ по текстове на един от най-ярките творци на Израел – Ханох Левин, чиято премиера беше снощи – 11.01).

Спектаклите на театъра са в селекциите не само в програмите на български театрални фестивали като „Малък сезон“ на ТР „Сфумато“, „Сцена на края на града“, гр. Хасково, „Океан от любов“, гр. Пазарджик и други, но и в престижни международни фестивали – две селекции на танцовия спектакъл „Временно завинаги“ в Тунис и Тагру Муреш, Румъния.