facebook

Новини

p2922139_678x410_crop_478b24840a
11.05.2023 14:56
Новини

НБУ стартира официално с подкрепата на франкофонската общност у нас подготовката на 63-тия Международен конгрес на икономистите с френски език в България

Международният конгрес на икономистите с френски език на Международната асоциация на икономистите с френски език (AIELF) ще се проведе за първи път в България, след като Нов български университет (НБУ) спечели през есента на 2022 г. домакинството на следващото издание.

 

 

На 3 май 2023 г. НБУ посрещна посланици, висши дипломатически представители и лидери на Франкофонията у нас, които подкрепят инициативата, за да постави официален старт на подготовката на Конгреса и с намерението да засили двустранните и многостранните отношения за франкофонско и научно сътрудничество.

 

 

На срещата присъстваха Н.Пр. г-н Фредерик Мьорис, посланик на Белгия в България, Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, Н.Пр. г-жа Брандуза Предеску, посланик на Румъния в България, г-н Ролф Отт, заместник-посланик на Швейцария в България, г-н Арно Боберо, аташе по научното и университетското сътрудничество от Френския институт в България към Посолството на Франция в България, г-жа Мария Донска, представляваща националния референт на Франкофонията в България от дирекцията "Права на човека", отдел "ЮНЕСКО" на Министерството на външните работи на България, г-н Петър Топарев, ръководител на Националния офис на AUF - България, Централна и Източна Европа, професор Никола Майнети, директор на ESFAM, както и председателят на AIELF – почетният професор на Университета Париж 2 Пантеон-Асас Ален Редслоб.

 

 

От страна на НБУ участваха заместник-ректорът по международни отношения гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, председателите на Организационния комитет на Конгреса – гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева и професор д-р Кристиян Хаджиев от Департамент „Администрация и управление“, и членовете на Организационния комитет – директорът на Франкофонския център на НБУ гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова от Департамент „Икономика“ и преподавателят по френски език г-жа Магдалена Божкова от Департамент „Чужди езици и култури“.

 

 

На срещата беше представена AIELF и обсъдена организацията, подкрепата и популяризирането на Конгреса. Подобен форум е безпрецедентно събитие за франкофонската научна общност у нас. Срещата, а впоследствие и Конгресът, допринасят за повече видимост на франкофонската научна дейност и сътрудничество в България. Тя е част от поредица инициативи, не само по подготовката на Конгреса, но и от инициативите за отбелязване на 30-та годишнина от пълноправното членство на Р България в Международната организация на Франкофонията (МОФ), Календара на Франкофонията на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в Централна и Източна Европа и Дните на Франкофонията в НБУ. Следствие е и от ползотворните франкофонски сътрудничества, които са установени между НБУ и франкофонските посолства у нас, както и с редица университети в страните, представени на срещата.  

 

 

Темата на 63-тия Международен конгрес на икономистите с френски език е “Факти и теории за нестабилността в икономиката и управлението” като събитието ще се проведе от 27 до 29 май 2024 г. в НБУ. Това е международно събитие, което ще бъде отворено за франкофонската общност и за тези, които се интересуват от участие в незабравими конференции. Очаквайте още информация за предстоящи събития и инициативи.