facebook

Новини

obshta-snimka-2_678x410_crop_478b24840a
09.12.2022 14:36
Новини

Принудителният труд, робството и трафикът на хора през XXI ВЕК – кинопрожекция и дебат

На 24 ноември в Аулата на Нов български университет се състоя прожекция на два късометражни филма, на чиято основа е изградена кампанията за превенция на трафика на хора “Can you see me?” / „Виждаш ли ме?“. Кампанията е реализирана в партньорство между Националната комисия за борба с трафика на хора и Фондация „Кампания А21“, с която Нов български университет има сключен рамков договор за сътрудничество.

 

 

 

Филмите представят истински истории на жертви на трафика на хора и показват различни начини за въвличане и форми на експлоатация. Филмът “City of Ghosts”/ “Град на призраци“ поставя акцент върху трафика на хора с цел трудова експлоатация, а “The Seaside” / „На брега на морето“ засяга темата за трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

 

 

 

Специален гост на събитието беше актьорът Мартин Христов, който изпълнява главната роля във филма „Град на призраци“. Той постави сериозен акцент върху ролята на всеки един гражданин в превенцията на трафика на хора. Обърна внимание също, че когато човек става свидетел на подобно престъпление, той трябва да бъде смел да прояви активност и да сигнализира компетентните органи.

 

 

 

Основен дискутант беше Моника Николова – директор на Фондация „Кампания А21“, която сподели със студентите опита си от работата с жертви на трафик на хора. Постави фокус върху Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, поддържана от А21 България с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора. Националната линия приема обаждания денонощно, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Обажданията са безплатни за български абонати от страната и чужбина.

 

 

 

Посланието на филмите въздейства силно емоционално на цялата аудитория и подтикна студентите да участват активно в дебата като задават въпроси, изказват мнения, отправят предложения как превенцията на трафика на хора би могла да бъде по-ефективна.

 

 

 

Преподаватели от четири департамента си сътрудничеха за реализирането на събитието: доц. д-р Евелина Стайкова (ръководител на департамент „Политически науки“) и д-р Илдико Отова; доц. д-р Ралица Костадинова и доц. д-р Катерина Йочева от департамент Право, гл. ас. д-р Дафинка Сидова от департамент „Национална и международна сигурност“ и гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева от департамент „Администрация и управление“.