facebook

Новини

nachalna_678x410_crop_478b24840a
18.05.2023 16:30
Новини

Пробив към бъдещето с новата Лаборатория по вирусология

Научно и практическо обучение на световно ниво предоставя на студентите новооткритата Лаборатория по вирусология. Пространството е оборудвано с най-съвременна специализирана молекулярно - биологична и вирусологична апаратура за учебни и научно-изследователски цели.

 

 

Интересът към природните науки в световен план нараства и се разширява, а Нов български университет приема за свой приоритет тяхното развитие и новата Лаборатория е доказателство за това. С тези думи на официална церемония в Аулата зам.-ректорът по научно-изследователската и творческа дейност приветства откриването на новото звено, финансирано изцяло от НБУ.

 

 

„Лабораторията представя съвременния модел за осъществяване на образователна и научноизследователска дейност, възприет от НБУ. Тя осигурява голяма възможност за извършване на научни изследвания на високо ниво, които са насочени, както към студентите за повишаване на качеството на тяхното университетско образование, така и в полза на обществото. Техните потенциални потребители принадлежат към различни сектори на стопанския живот. Пожелавам на колегите да реализират пълния потенциал на лабораторията!“.

 

 

В лабораторията ще се осъществява научно-изследователска дейност в областта на търсене на нови вещества в растителни екстракти с антивирусна, антибактериална, антигъбна активност и други експерименти. Студентите ще се учат да работят в напълно стерилна среда, да използват възможностите на модерната апаратура и да се потопят в истинската работна среда, развивайки уменията си на практика.

 

 

„Практиката е ключът към знанието“. С тези думи ръководителят на департамент „Природни науки“ доц. д-р Галина Сачанска се обърна към студентите. 

„Вярваме, че нашите студенти, заедно със своите преподаватели динамично ще изучават тайните на клетката и периодично ще научаваме за тяхната работа и успехи от научни доклади, научни конференции, проекти, докторантски и докторски тези. Това ще бъде и една от формите на благодарност, която ние преподавателите и студентите ще засвидетелстваме към ръководството на университета, което се грижи за развитие на лабораторната среда. Това превръща НБУ в прекрасно място за професионално и личностно развитие.“

 

 

Ръководителят на Лабораторията по вирусология доц. д-р Николай Петров направи кратка презентация на възможностите, които новото звено ще предлага и сподели амбициозното намерение в научно - изследователската дейност на новата лаборатория да бъде включен и инвитро процес за разработване на кандидат-лекарства.

 

 

Освен практическа работа за студентите Лабораторията ще предлага и услуги на външни потребители за изследвания за наличие на вируси в проби, начини на предаване на вирусни инфекции, схеми за превенция и борба с вирусните инфекции в здравния и аграрен сектор.

 

 

„Вирусите са голям проблем и за земеделието у нас. Някои от тях могат да унищожат реколтата напълно. Имаме капацитет и готовност да изследваме проби за вируси по растенията и да даваме препоръки на земеделците, с които да се справят с проблема и да спасят продукцията си.“, разказа доц. Николай Петров.

 

 

 

На церемонията присъстваха видни учени от областта на вирусологията, сред които проф. Радка Аргирова, акад. Ангел Гълъбов и проф. Златко Кълвачев, които поздравиха ръководството на университета и представителите на департамент „Природни науки“ за новото пространство, което ще има ключова роля в подготовката на студентите за бъдещи предизвикателства в областта на вирусологията.