facebook

Новини

garo-mardirosian_678x410_crop_478b24840a
01.02.2024 15:23
Новини

Проф. Гаро Мардиросян, д.т.н. е „Изобретател на годината – 2023“

Проф. Гаро Мардиросян, д.т.н., от Институт за космически изследвания и технологии на БАН, преподавател доайен в програмите по екология и опазване на околната среда и член на редакционната колегия на Годишник на департамент „Природни науки“ в НБУ, бе удостоен с наградата „Изобретател на 2023 г.“. Той получи престижното отличие за 4 изобретения в областта на защитата от бедствия и аварии, от които две са за критична инфраструктура: Кинематична система за ранно предупреждение за земетресение към обекти от критична инфраструктура и Система за ранно предупреждение по поречието на язовирна стена.

 

 

Професор Гаро Мардиросян, д.т.н., е 'Изобретател на годината – 2023' за иновации в областта на защитата от бедствия

 

Професор Гаро Мардиросян, д.т.н., водещ експерт от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките, преподавател и доайен в програмите по екология и опазване на околната среда, беше удостоен с престижната награда "Изобретател на 2023 година".

 

Професор Мардиросян получи това високо признание за своите значими изобретения в областта на защитата от бедствия и аварии. Неговите иновации се фокусират върху критичната инфраструктура и са насочени към ранното предупреждение и защита.

 

Сред неговите изобретения са две ключови системи, които са от съществено значение за сигурността на обществото. Първата е Кинематичната система за ранно предупреждение за земетресения, която е интегрирана към обекти от критична инфраструктура. Втората е Системата за ранно предупреждение по поречието на язовирна стена, която играе ключова роля в предотвратяването на бедствия и спасяването на животи.

 

Професор Мардиросян е активен член на редакционната колегия на Годишник на департамент "Природни науки" в НБУ, където споделя своята експертиза и допринася за развитието на научната общност.

 

Наградата "Изобретател на 2023 година подчертава важността на иновациите в създаването на по-сигурно и устойчиво общество.