facebook

Новини

zaglavnanew_678x410_crop_478b24840a
17.01.2024 10:35
Новини

Яна Титова представи филма си „Диада“ в НБУ

Не само по кината, но и в НБУ! Специалната прожекцията на филмовата драма „Диада“ предизвика огромен интерес. Стотици студенти, преподаватели и служители посрещнаха с аплодисмени възпитаника на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, режисьор и сценарист Яна Титова.

 

 

„Когато се дипломирах, не съм си и представяла, че ще се върна, за да представя свой филм. Страшно много се вълнувам и ви благодаря, че сте тук и сте толкова много“, сподели преди прожекцията Яна.

Яна Титова поднесе специална изненада на нашата общност, като покани на сцената актрисата Маргарита Стойкова. Ролята на главната героиня Дида донесе на младата актриса признанието „изгряваща европейска звезда“ на „Берлинале“.

В откровен разговор, модериран от гл. ас. д-р Богомил Калинов, Яна разказа за идеята, която стои зад филма „Диада“ - носител на 4 награди „Златна роза“.

 

 

„Това е една история, която има в основата си много личен елемент и е свързан с нещо, което съм преживяла като свидетел, когато бях дете. И това е останало в мен.“ Първоначално Яна пише сценарий за късометражен филм, но нейн приятел я съветва да го превърне в пълнометражен. Това се случва преди 13 години. Няколко дни след като се дипломира в НБУ младият режисьор подава документи за филмов дебют с „Диада“ в Националния филмов център, но получава отказ за финансиране. Следват още опити и процедури, докато филмът получи средства и започне неговата реализация.

Следва трудната задача по избор на актьори. За главната роля в „Диада“ първоначално Титова не планира да включи Маргарита Стойкова. Кани я на кастинга „от куртоазия“. Но по време на кастинга младата актриса „дава сърце и душа“ и успява да се открои. Така Маги става изборът за главната ролята на 16-годишната Дида.

„Яна ме подложи на много големи изпитания, докато стигна до образа, който си е представяла, защото тя е писала сценария почти 13 г. Беше много стресово, но знаех, че го правя за нещо много хубаво“, сподели младата актриса.

Тя рязказа за работата си с Яна и снимачния процес. Сподели, че снимките са продължили четири месеца, един от които прекарали в Ямбол. Още когато минали табелата на влизане в града, режисьорката ѝ взела телефона, за да може да се фокусира изцяло, и това продължило през цялото време.

 

 

Повече от час Яна и Маги разговаряха със студентите, отговаряха на техните въпроси и даваха ценни съвети за реализация на творческите им идеи.

 

 

„Бъдете верни на себе си и гледайте много филми, дори и такива, които не ви харесват“, посъветва ги Яна. „Обградете се от хора, които ви носят хармония, вярват и възприемат изкуството като вас. Имате нужда от хора, които не да стоят и да пият кафе, а да носят. Нямате нужда от някой, който да се прави на важен. “

Вижте как премина срещата тук:

 

 

 

Благодарим на Яна и Маги за смеха, лекотата, прекрасните емоции и знанието, които донесоха на нашата общност.

 

Организатори:

департамент „Кино, реклама и шоубизнес“

Център за Кариерно развитие

Отдел „Комуникации“