facebook

Новини

p3433313_678x410_crop_478b24840a
20.09.2023 11:49
Новини

Райна Кабаиванска избра 14 оперни таланти за своя XXIII Международен майсторски клас в Нов български университет

Рекорден брой кандидати, сред които оперни певци с награди и дебютанти, кандидатстваха за XXIII Международен клас на Райна Кабаиванска, организиран от НБУ. Вдъхновени от възможността да работят с известната оперна актриса, над 70 млади оперни изпълнители представиха своя певчески и артистичен талант.

 

 

„Много е трудно да намериш добър учител по оперно пеене. Затова идваме в България при маестра Кабаиванска.“ споделя немския контра-алт Сара Мехнер, а хърватския бас Тони Нешич, възпитаник на Академията за младия певци на Ла Скала, допълва: „Искам да надграждам още повече, затова съм тук в този клас“.

 

 

След впечатляващо седемчасово прослушване в Софийска опера и балет Райна Кабаиванска избра 14 изпълнители от България, Германия, Грузия, Италия, Украйна, Хърватия и Южна Корея, с които ще работи през следващите три седмици.

 

 

 

Сред тях има победители от международни конкурси, като баритона от Южна Корея Хе Канг, току-що спечелил голямата награда на конкурса „Вердиеви гласове“ в Италия, както и съвсем нови оперни дарования, като обещаващия италиански тенор Андреа Карта. България е представена от баса Божидар Божкилов, носител на почетен златен медал „100 години Борис Христов”, тенора Кристиян Христов, лауреат на конкурса „Гена Димитрова“ и базираното в Германия сопрано Кристин Иванова.

 

 

 

Останалите участници в конкурсното прослушване получиха възможността да присъстват като слушатели по време на майсторския клас.

При работата си с младите артисти Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в четири спектакъла на операта „Аида“ в Софийската опера и балет. Културните събития ще се проведат от 25 до 28 януари 2024 и с тях Нов български университет ще постави началото на поредица от събития, с които ще отбележи 90-ата годишнина на Райна Кабаиванска.

 

 

 

XXIII Майсторски клас ще завърши с Галаконцерт на 8 октомври. На сцената на Софийската опера и балет младите певци ще представят богат репертоар с оркестъра на първия ни оперен театър под диригентството на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане старта на тяхната международна кариера.

 

Генерален спонсор на фонда е Фантастико груп. Средства за стипендии предоставят още Сами-М, Кока Кола, Ротари Италия, Ротари България и Столична община. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.