facebook

Новини

2-v8-a7242_678x410_crop_478b24840a
09.10.2023 16:59
Новини

Райна Кабаиванска получи Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ и представи блестящ гала концерт на певците от майсторския си клас, организиран от НБУ

Вълшебна вечер подариха на публиката певците от XXIII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет на 8 октомври в Софийската опера и балет. Със своя талант и енергия десет млади оперни изпълнители от България, Германия, Грузия, Италия, Хърватия и Южна Корея представиха на зрителите една истинска оперна приказка под съпровода на музикантите от Софийската опера и балет и под диригентството на Найден Тодоров.

 

 

Събитието привлече вниманието на ценителите на операта и любителите на изкуството от различни сфери на обществения живот.

С много обич и гордост Райна Кабаиванска поздрави учениците си: „Моите деца се представиха блестящо! И аз съм много щастлива, че ще продължат пътя на хубавото пеене. На старото италианско пеене, което не трябва да се загуби. Това е една голяма ценност. Музиката дава вдъхновение. Вдъхновението прави човека. Благодаря ви, деца!“

 

 

В празничната вечер Райна Кабаиванска получи Наградата за хуманитаристика на името на създателя на Нов български университет проф. Богдан Богданов за изключителния й принос към оперното изкуство, нейната щедрост и посвещаване на младите оперни таланти. (Повече за Наградата, тук: https://award.nbu.bg/index.php?p=2023) Отличието беше връчено от Председателя на Настоятелството на университета проф. Веселин Методиев:

„Човешката култура има върхове, в чието подножие всички сме щастливи. Г-жа Кабаиванска е такъв връх. И тъй като това е едно голямо хуманно дело, за мен е огромно удоволствие да кажа, че журито на НБУ връчва годишната Награда на името на строителя на университета Богдан Богданов за 2023 г. на г-жа Кабаиванска.„

 

 

 

 

Под бурните аплодисменти на публиката Райна Кабаиванска прие наградата с вълнение и благодарност: „Уважаеми, проф. Методиев, благодаря Ви за тази голяма награда на името на моя скъп приятел и създател на Нов български университет проф. Богдан Богданов. Спомням си, когато се запознахме през 1992 г в Атина с какъв ентузиазъм той ми разказваше за този проект да направи нов свободен български университет. Спомням си колко беше горд да ми покаже години по-късно този нов университет, който с годините расте непрекъснато и напред. Уверена съм, че щеше да бъде доволен от постигнатото от Вас днес, неговите наследници. Обичам този университет! Щастлива съм да бъда част от него. Благодаря!„

Първият поздрав оперната артистка получи от изпълнителния директор на НБУ и създател на Майсторския клас д-р Георги Текев:

 

 

„Тази вечер беше един празник на музиката. Такъв, какъвто сме свикнали да слушаме и виждаме в последните години, но тази вечер беше по-особена. 23 години Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска с Нов български университет. Това действително е един устойчив и невероятен проект, който в последните години набира още по-голяма скорост и вие сте свидетели на това. Невероятен проект, защото в България, в София, в последните 23 години всяка година тук идват да се обучават талантливи млади оперни певци от целия свят. В тези 23 години ние успяхме да привлечем повече от 250 млади талантливи певци сред хиляди кандидати от целия свят. Друга важна ценност на този майсторски клас е това, че над 100 от тези участници получиха стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска“ и продължиха своя професионален път със специализация в България и в Италия. Важно е да подчертаем, че благодарение на нашите партньори – Софийската опера и балет и Софийската филхармония, тези млади оперни певци успяха да започнат своята кариера тук от София и да я продължат в световните оперни театри. Майсторският клас има още една голяма ценност и принос. Това е, че успя да възроди в редица големи личности и организации каузата да бъдат дарители. Така с лично дарение на Райна Кабаиванска през 2002 г. беше създаден Фонд „Райна Кабаиванска“. Към него в годините се присъединиха много наши партньори и приятели. Тук искам да изкажа специална благодарност на тях. Благодаря на първо място на нашия дългогодишен генерален спонсор Фантастико. Благодаря на Столична община, която е наш стратегически партньор. Благодаря на нашите спонсори „Америка за България“ и други големи личности и организации, които ни подпомагаха през годините. Тази вечер искам да благодаря на новите партньори и дарители на Фонд „Райна Кабаиванска“. Това са Сами М, Кока Кола, КФМ, Ротари България, Ротари Италия, Метал технолоджи груп. Благодаря на Райна за нейната всеотдайност, за нейната обич и за това, че раздава своето изкуство на тези млади талантливи певци.

 

Кулминацията на празничната вечер настъпи с обяване на тазгодишните стипендианти на Фонд „Райна Кабаиванска“. „В някои от тях виждам възможност за усъвършенстване и затова ще продължим да работим в Италия и в България.“, обяви Кабаиванска. С нея в Италия, в школата „Веки Тонели“, през следващата една година ще се обучават грузинското меоцосопрано Бая Саганелидзе със стипендия на името на голямата оперна певица Христина Ангелакова, тенорът  Андреа Карта Мантилия от Италия, Тони Незич - бас от Хърватия, южнокорейският баритон Хе Канг и Аида Паску, сопран от Румъния. Със стипендии на фонд „Райна Кабаиванска“ ще продължат своето музикално образование в България и двама българи -  Божидар Божкилов, бас и Християн Христов, тенор.

 

 

Част от оперните певци ще имат възможността да се представят в спектакли на „Аида“ в Софийската опера през януари, както и в концерти на сцени в Париж и Лондон през следващата година.

Генерален спонсор на фонд „Райна Кабаиванска“ е Фантастико груп. Средства за стипендии предоставят още Сами-М, Кока Кола, Ротари Италия, Ротари България и Столична община. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г., а медийни партньори са NOVA, БНТ, БНР, Дарик Радио и БТА.

 


Фотокредит: Натали Нейкова