facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
28.05.2024 17:43
Новини

Рекорден брой абсолвенти и отличници получиха своите дипломи в навечерието на 24 май

На 23 май университетът ни отпразнува успеха на своите студенти. На две незабравими церемонии, проведени в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 181 бакалаври и магистри, сред които 71 отличници, получиха своите дипломи и отвориха нова страница от книгата на своя живот.


По традиция тържествените церемонии бяха открити с изпълнение на студентския химн от Университетски хор на НБУ. Водещият доц. Кристиян Постаджиян, заместник-ректор по учебната дейност, поздрави абсолвентите с вдъхновяващи думи: „Днес е особено вълнуващ и тържествен ден за нашата общност. Ден, в който поглеждаме в бъдещето. Бъдеще, в което ние ясно виждаме нашите абсолвенти като успшено реализирани хора, отлични професионалисти, но преди всичко изградени личности и добри граждани на нашето общество. Вие ще получите вашите дипломи, а ние ще получим един спомен, с който ще се гордеем цял живот.“


Преди да им бъдат връчени дипломите абсолвентите получиха ценни насоки за бъдещето от проф. д.ф.н. Момчил Методиев и доц. Боян Манчев, д.н. Академичното си слово „Апология на оптимизма“ проф. Методиев, ръководител на департамент „История“, започна с куплет от песента Терминал НЕ на рок-група Coolden, обърната и към родителите:

Е, майко, никъде не пише

че ставаш Рокафелер с висше.

Ползвам диплома за книгоразделител,

а искаш да бъда народен будител

 

Нищо не излиза върху белия лист,

ще взема, майко, да стана програмист,

или в център за колове от девет до пет

да си купя билет за онзи самолет

 

Припевът продължава:

Не, не, не, аз не вярвам в Терминал 2

Стига с този нихилизъм

Дай ми малко оптимизъм

 

„Със сигурност си задавате въпроса дали наученото тук, в университета, ще ви служи и ще ви бъде от полза в бъдеще. Със сигурност съзнавате, че живеете и ще живеете в епоха на промени. Въпросът в днешния ден е дали сте подготвени за тези промени. Убеден съм, че в този университет всички преподаватели, всеки според силите си, се е опитал да ви подготви за тези предизвикателства. Не съм уверен, че сме успели да ви вдъхнем оптимизма, необходим, за да посрещнете тези предизвикателства. Не фалшивия оптимизъм от моето детство, а оптимизъм, основан на увереността какво знаете и можете, и на готовността да се възползвате от промените, които предстоят. Както и да използвате тези промени за нещо позитивно и градивно, както за себе си, така и за обществото, и така да предотвратите кризите, които мнозина предсказват. Историята съдържа множество примери, които показват, че в условията на променяща се информационна среда тези усилия могат да доведат до големи и позитивни промени.

Песента, която споменах в началото, завършва така:

Нямаме много, но имаме толкова,

колкото трябва да полетиш.

Налей ми гориво, покажи ми посоката,

колко ти трябва да полетиш?

В какво се състои горивото, което вярвам сме успели да ви дадем в този университет?

Първото е изписано зад гърба ми, девизът на Нов български университет: Ne varietatem timeamus  - да не се страхуваме от разнообразието.

Второто е това, че сме се постарали да ви научим как самите вие да продължите сами да се учите.

Надявам се, че сме успели. Ако това е така, имам основание да бъда оптимистичен. Имате основание и вие да бъдете оптимисти.

Академичното си слово „Университетът и бъдещето“ доц. Боян Манчев раздели на три части минало, настояще, бъдеще.

„Като философ често пъти разказвам на студентите си историите на думите – тяхната етимология, тоест историята на техните корени, на техния произход – тази своеобразна археология на думите. Разказвам историите на думите, защото в тях се напластяват следите на човешката култура – на човешкия опит, мисъл, знания, на човешкото общуване, на смисъла, който се е породил чрез него и който, чрез думите които ползваме, и чрез паметта за знанията които носят те, живеят във всеки един от нас.

 

Историята на думите ни позволява да разберем как се гради човешкото време – това време е много по-различно от физическото време, от векторното време на Хронос. Човешкото време напомня по-скоро метеорологичното време, времето на стихиите: то е динамично, неравномерно, еластично – пулсира, разгяга се и се свива. То се напластява в нашия колективен опит, утаява се, и неговите пластове могат да разкрият за изследователя, бил той философ, историк, лингвист – така както материалните реликти от древни култури за археолога или слоевете на земната кора за геолога – как настоящето някога е било бъдеще и как бъдещето се е случило."

 

Рекорден брой отличници получиха своите дипломи от ректора проф. Пламен Дойнов, д.н., който пожела успех и ги поздрави за положените усилия: „Вие завършвате най-вече, благодарение на себе си, благодарение донякъде и на нас, вашите преподаватели. Но помнете, че дължите най-много на вашите родители и близки, на онези, които са ви подкрепяли през последните години да постигнете висшето образование. Вие можете да бъдете всякакви хора, можете да бъдете много добри, може да бъдете и лоши, може да бъдете хора, които са отговорни пред себе си и другите, а може да бъдете и безотговорни. Онова обаче, което ви моля да запазите до края на дните си е да бъдете винаги благодарни. Да имате памет за онези, които са ви помагали. Никога да не ги забравяте и да бъдете заедно с тях. Ето защо знам, че с дипломата от НБУ вие ще успеете в живота. Но онова, което ще ви поддържа като личности, като хора с морал, това е да знаете откъде сте тръгнали и на кого дължите всичко това. НБУ остава тук и ще ви очаква винаги, когато имате нужда от него."


Деканът на Факултета за базово образование доц. Георги Гочев връчи дипломите на бакалаврите, подчертавайки значимостта на този випуск: "Този випуск е много важен за нас, защото това е випускът, с който ние като академично ръководство започнахме. Бъдете живи и здрави, пазете мира, борете се за справедливост и не си губете свободата. Днешният ден е един вид излюпване. Вие се излюпвате от академичната черупка, в която сте прекарали последните години и влизате в реалния свят. Какво ще правите в него? Отговорът се крие в притчата за жълтото пате, което питало кое е останалите. Не си губете чувството за хумор и не спирайте да питате кои сте."


Магистрите получиха своите дипломи от декана на Магистърски факултет проф. Борис Сергинов, който ги призова да използват своите таланти за обществено благо: "Завършването на магистърска степен е голям успех. Трябва да разчупим стереотипа да работим само за личните успехи и да го правим и за другите. Да използваме нашите умения, за да направим положителна промяна в обществото. Каквито и да са вашите лични таланти, може да ги използвате, за да направите света по-добър. Малките действия могат да имат големи въздействия."

 


Гордеем се с вашите постижения! Пазете знанието и го развивайте, бъдете вдъхновени и смели! Използвайте думите грижливо и помнете, че образованият и културен човек е свободен човек.


Режисьор на церемониите беше доц. д-р Анна Пампулова, а нашите талантливи студенти от БП "Фотография и видеография" Стилиян Мурджев и Полина Янева уловиха спомените от тържествените моменти.