facebook

Новини

zaglavna-erasmus_678x410_crop_478b24840a
06.06.2024 17:05
Новини

Студенти и преподаватели от НБУ участваха в престижна програма за правата на LGBTI в Европа

Доц. д-р Деница Топчийска и петима студенти от департамент „Право“ на Нов български университет се включиха в програмата Blended Intensive Programme Erasmus+ LGBTI+ in European laws and beyond, предложена от Université Lumière Lyon 2 през месец май 2024 г. В проекта участваха преподаватели и студенти от Франция, Нидерландия, Полша, Чехия и България. Студентите, които представиха България, бяха: Александър Данчев, Лора Савова, Мария-Елена Лионтис, Самуил Заимов и Синем Садулова. В екипа на НБУ се включи и д-р Райна Георгиева - експерт в Конституционния съд.

Програмата предложи задълбочено проучване на правната защита на SOGIESC (сексуална ориентация, полова идентичност, полово изразяване и полова характеристика) в международното и националното право на Европа. Участниците разгледаха концептуалните и практически въпроси, свързани със SOGIESC, както и еволюцията на свързаното законодателство. Бяха представени и сравнителни изследвания на международното и вътрешното право, които подчертаха значението на културния контекст и правното разнообразие. Всяка една от групите студенти имаше възможност да представи националната си правна система и да анализират важен казус от нея.

Участието в Blended Intensive Programme Erasmus+ LGBTI+ in European laws and beyond обогати знанията и уменията на студентите в областта на правата на човека чрез задълбоченото проучване на европейското и българското законодателство, както и чрез анализа на казуси от правната практика. Този проект им предостави ценни знания и умения, които ще им бъдат от полза в бъдещата им кариера, независимо дали ще изберат да се реализират в сферата на правото, политиката, образованието или друго поле.