facebook

Новини

sled-nagrajdavaneto_678x410_crop_478b24840a
23.05.2023 13:41
Новини

Студенти на НБУ с отличия от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”

На приключилия неотдавна традиционен Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” в Шумен двама студенти на НБУ бяха наградени за своето творчество. Анелия Диамандиева от МП „Филмово и телевизионно изкуство“ взе втора награда в раздел „Белетристика“, а Петя Иванова от МП „Право“ беше отличена с поощрение в раздел „Поезия“.

 

Голямата награда – издаване на авторска книга – спечели Нели Иванова от Софийския университет. Бяха разпределени общо 11 награди и поощрения и една награда на публика, определена с гласуване от присъстващите на продължилото два дни публично четене.

Конкурсните творби класира жури в състав: председател проф. Пламен Дойнов, ректор на НБУ, и членове – писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и поетът Петър Чухов.

В 45-тото издание на конкурса бяха регистрирани рекорден брой участници от почти всички висши училища в България – 120 студенти, а от тях в Шумен присъстваха над 80 души от цялата страна.

Проф. Пламен Дойнов беше модератор на поетическия пленер „Писане от натура“, в който участваха също рекорден брой автори – 56.

 

 

На 14 юни 2023 г. от 16.30 ч. в Центъра за книгата на Нов български университет ще се състои четене на членовете на Клуба по творческо писане на НБУ, на който ще прозвучат и част от отличените в конкурса творби.