facebook

Новини

nakova-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
29.05.2024 18:16
Новини

Студенти представиха празника 24 май в Европейския парламент

Пътуващ семинар, посветен на празника на българската писменост и култура беше реализиран на 23-25 май 2024г. от гл. ас. д-р Росица Накова и студенти от магистърските програми на департамент „Икономика“,  специалности:  „Маркетинг мениджмънт“  и „Маркетинг, реклама и ПР“ /съвместна магистърска програма на НБУ и CITY College, University of York Europe Campus/.

Пътуващият семинар имаше за цел да запознае експертите, работещи в Европейския парламент, с делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, както и със създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа. По този начин студентите успяха да пренесат заряд от българската духовност в Европейския парламент, което да спомогне за опознаването на нациите в европейската общност и за тяхното интеграция.

След приключване на официалната част, служителите от Европейския парламент запознаха представителите на НБУ с историята на Европейския парламент, ръководните функции и законодателните инициативи, които инициира. По време на престоя си студентите имаха възможност да обменят мнение и идеи по актуални европейски теми с европейските експерти.

След срещите в Европейския парламент, студентите посетиха Парламентариума, където се запознаха с развитието на Европейския съюз от 1949 г. до наши дни.